Slaatjesschaak
d.d. 21 december 2015

MOOIE OPKOMST BIJ SLAATJESSCHAAK

Er zijn weliswaar steeds minder mensen die weten waarom het Slaatjesschaak ook al weer zo heet, maar dat betekent niet dat de animo minder wordt. Integendeel: er waren maar liefst 26 deelnemers, 14 in de snelschaakgroep en 12 in 3 rapidgroepjes. Altijd leuk is het om “oude” leden terug te zien. Oud-lid Leon Zweedijk had een verrassing bij zich en dan bedoel ik niet zijn zoon Kasper die de 32e rapidgroep won, maar hij had een paar schaakboeken bij zich (die hij dubbel had) en wat miniatuurschaakspelletjes die hij weer van de weduwe van Toon Hagenaars had gekregen. En die boeken en één van die spelletjes werden later een prijs bij het snelschaken. Naast oud-leden was er ook aanhang, want naast Kasper had Gayan den Hollander zijn collega Vincent Sleuyter mee genomen. Verder speelde ons splinternieuwe lid Ton Hertogs zijn eerste “officiele” DZD-wedstrijd en hij won meteen de 1e rapidgroep. En persoonlijk was ik erg tevreden met de aanwezigheid in Ons Dorpshuis na vele jaren afwezigheid van Jan-Kees Tolhoek, die meteen de 2e rapidgroep won.

Van die rapidgroepen heb ik niet zoveel meegekregen, omdat de combinatie zelf snelschaken en de stand bijhouden van dat snelschaken al meer dan voldoende energie kostte (u voelt hem al aankomen: ik heb dus zeker niet gewonnen).

Rapidgroep 1 werd overtuigend gewonnen door Ton Hertogs, alhoewel hij de eerste ronde alle zeilen moest bijzetten tegen Jaap Janse, die door de tijd geveld werd. In deze groep was in de 1e ronde de opvallende ontmoeting tussen oud-Hoedekenskerkenaren Wim Jacobusse (die volgende week weer voor 11 maanden naar Aruba afreist) en Ronald Hoek van Dijke (die net terug was van een weekje zon op Bonaire). Aruba, Bonaire, Curacao ... waren dat niet de ABC-eilanden. Welnu, de uitslag van deze wedstrijd was dus ook een abc-tje: remise! De eindstand was:

Ton Hertogs

Wim Jacobusse

1,5

Jaap Janse

Ronald Hoek van Dijke

0,5

In rapidgroep 2 was Jan-Kees Tolhoek superieur, als je alleen maar aan scorebordjournalistiek zou doen. Jan-Kees won al zijn drie partijen en de andere drie (Kees Weststrate, Matthijs Schouten en Herman Schoonakker) wonnen er allen eentje. Jan-Kees moest echter wel toegeven dat zijn openingsspel nog niet best was. Nu weten we dat Jan-Kees het daar vroeger ook al niet van moest hebben, maar volgens eigen zeggen was het nu nog “erger” dan vroeger.

De laatste rapidgroep speelde een iets sneller tempo en speelde dubbelrondig: Kasper Zweedijk bleek zijn Goese schaaklessen goed onthouden te hebben en moest alleen een remise tegen Dies Lokerse toestaan. Die remise was voor Dies net voldoende om op 50% te eindigen, net voor Suzette Kok. Dit was de einduitslag:

Kasper Zweedijk

5,5

Dies Lokerse

Suzette Kok

2,5

Dingnis Lokerse

Dan het snelschaken. Ik kan nu een poging doen om net te doen alsof het heel spannend was, maar dat was het (als het om de eerste plek ging) niet. Willy Meulblok was onaantastbaar en won alles (13 partijen op rij). En natuurlijk zijn er partijen geweest waarin zijn tegenstanders kansen hebben gehad. Maar feit is dat of die kansen niet benut werden of Willy betere kansen kreeg en wel benutte. Aan de andere kant van het spectrum kon Piet van Boven zijn doelstelling (één potje winnen) niet halen. Maar Piet bleef goed geluimd en ik weet bijna zeker dat Piet volgend jaar weer met het vluggeren mee doet.

Kon er dan niemand Willy bijbenen? Eigenlijk niet, waarbij Leon Zweedijk het wel erg lang volhield en uiteindelijk met 10 punten op een gedeelde 2e plaats. Ton van Vliet en Peter van der Borgt ook. Onderling was er ook geen verschil en het Salomonsoordeel werd door Jan-Kees Tolhoek geveld: degene met de laagste rating van de drie werd 2e en zo door. En voor Leon namen we dan maar zijn rating van een paar jaar geleden naar beneden afgerond. Daardoor deden Ton en Gayan den Hollander het relatief gezien het best, want zij eindigden 5 plaatsen hoger dan verwacht mocht worden op basis van rating. Zij mochten dan ook een boek uitkiezen. Voor Willy was er een miniatuurschaakspel.

Er waren 4 remises, waarvan Leon bij twee betrokken was en Wilco Krijnsen was de gemiddelde speler met 6,5 uit 13. Verder stond Eric Dek na drie ronden met drie punten op kop om vervolgens ronden lang alleen maar nullen te scoren om uiteindelijk met 5 punten te eindigen. En zal daar niet zo tevreden over zijn geweest, terwijl Rob Oosterlee (toch geen begenadigd tijdnoodschaker) zich zelf (maar ook anderen) verraste met 8 uit 13. Jerry Ros had misschien wat meer punten verwacht, maar de strijd om de beste speler van Zijpe (NB: niet dat plaatsje van de veerboot, maar de straat in Hansweert) won hij dan weer wel.

Eindstand:

Willy Meulblok