Slaatjesschaak
d.d. 22 december 2014

SLAATJESSCHAAK: VOOR HET EERST EEN VROUW ALS WINNAAR!

Door ziekte, werk e.d. was er maar 20 man (excuus: 19 man en 1 vrouw) op het Slaatjesschaak. Vroeger (inmiddels al weer lang geleden) gingen we om half tien of zo pauzeren en aten we gezamnelijk een slaatje om vervolgens weer verder te schaken. Nu krijgen we hapjes geserveerd en glühwein. Peter van der Borgt dacht door die wijn over te slaan kans te maken op de zege in het snelschaken, maar dat viel (hem) tegen. We hadden drie groepen: 12 snelschakers en twee groepjes rapidschakers.

De snelschakers speelden 11 rondes (5 minutenpotjes, ouderwets zonder allerlei toevoegingen als zoveel seconden per zet) en daarna werden drie finalegroepjes gevormd (waarbij de in de "voorronde"  behaalde punten meetelden). Zoals altijd werd er weer geblunderd dat het een lieve lust was, soms werden die blunders niet herkend, soms wel, maar was de tegenstander zo vriendelijk net zo hard terug te blunderen. En toch viel het aantal verrassingen tegen. Zo belandden de 4 1800+ spelers in de finalepoule en ook de rest was redelijk voorspelbaar op Eric Dek na die 11e werd in de voorronde (terwijl hij op rating vijfde geplaatst was).

Oud-lid Jaap Janse had een koude start, maar haalde toch nog 3 punten in de voorronde, zat daardoor in de 3e finalepoule waar hij al zijn potjes won en dus netjes als 9e eindigde. Gayan den Hollander had bijna de finalepoule gehaald, was daardoor ook meteen een beetje de favoriet voor de 2e finalegroep (al was het maar omdat hij de meeste punten meenam uit de voorronde). Blijkbaar was de benzine op, want Gayan verloor zijn drie finalepartijen. Maar wie werd nu de echte winnaar? Dat werd Willy Meulblok en dat was terecht. Willy won al zijn potjes, blunderde één keer zijn dame weg, maar tegenstander Piet van Boven was zo vriendelijk die weer terug te geven. Piet leek trouwens toch een beetje de schlemiel te worden, want na 11 voorrondepartijen en twee finalepartijen stond er nog steeds een nul achter zijn naam. Zijn laatste partij, tegen Marius Leendertse, leverde toch nog een vol punt op, zodat Piet met een goed gevoel het Kanaal over kon.

Einduitslag Snelschaken:
1. Willy Meulblok
2. Wouter Bliek
3. Peter van der Borgt
4. Eric Clarisse
5. Wilco Krijnsen
6. Ton van Vliet
7. Jan Capello
8. Gayan den Hollander
9. Jaap Janse
10. Eric Dek
11. Marius Leendertse
12. Piet van Boven

Dan hadden we nog de rapidschakers, die 25-minutenpotjes speelden). De "hoofdgroep" speelde 3 rondes. De spelers met de lagere ELO-rating (Kees Weststrate en Herman Schoonakker) verloren eerst van Rinus den Hollander en Wim Jacobusse. Die twee speelden de laatste ronde tegen elkaar en speelden remise, waarna de "wedstrijdleider" als verdict gaf dat Rinus de Nederlandse winnaar van die groep was en Wim de Arubaanse. Herman won in de slotronde nog van Kees, waardoor die puntloos terug naar Krabbendijke kon.

Duidelijk is dus dat de andere rapidgroep een vrouwelijke winnaar zou hebben. Was het Suzette Kok? Nee, Suzette was helaas verhinderd door rugproblemen. Het was wel een andere Yersekse die er met de buit vandoor ging. Rineke Jacobse deed mee, samen met zoon Niek. In een groep met de neven Dingnis en Dies Lokerse wist ze 4 punten te halen. Vier?! Er werden toch maar drie partijen gespeeld. Dat klopt, maar omdat de potjes wat eerder klaar waren werd er nog een soort van play-off gespeeld. Rineke won in die play-off van Dies die in een mooie stelling door de vlag ging. Dingnis won van Niek en werd zodoende derde.