Rapid- en snelschaak
d.d. 08 januari 2018

BLIEK, HERTOGS EN VERHAAR ONAANTASTBAAR

Het jaarlijkse snelschaak/rapidschaaktoernooi (wat vroeger ook wel Slaatjesschaaktoernooi werd genoemd) kende een mooie opkomst met 25 deelnemers, 13 in n snelschaakgroep (3 minuten en 2 seconden per zet) en twee rapidgroepen (15 minuten k.o.). Al na de voorlaatste ronde was in alle drie de groepen de winnaar bekend: Wouter Bliek die 13 op 13 scoorde bij het snelschaken, Ton Hertogs die 5 op 5 scoorde in Rapidgroep A (met de 6 hoogst gerate spelers) en Niels Verhaar met 4,5 punt uit 5 in Rapidgroep B. Dat laatste was toch wel een verrassing met tegenstanders als oudgediende Marius Leendertse, (relatieve) nieuwelingen Marco Baars en Krijn Saman en de altijd spectaculair spelende neven Lokerse.

Dit was de einduitslag van die groep:

1. Verhaar 4,5

2. Baars 3

3. Saman 3 (maar Krijn had verloren van Marco en dus op plaats 3)

4. Leendertse 2

5. Dingnis Lokerse 2

6. Dies Lokerse 0,5

Overigens was de prestatie van Dingnis zeker zo verrassend als de zege van Niels. Dingnis wist van neef Dies en Marco Baars te winnen. Dies bleef ook niet met lege handen achter, want die wist Marius Leendertse weer een halfje af te snoepen.

In de Rapidgroep A met op papier de beste spelers scoorde Ton Hertogs met 5 uit 5 100%. Hij eindigde maar liefst 2,5e punt voor de rest. Dit was hier de uitslag:

1. Hertogs 5

2/3/4. Boone, Capello, Schouten 2,5 (ook hun onderling resultaat was precies gelijk: tegen elkaar hadden ze allemaal 1 punt gehaald)

5. Schoonakker 2

6. Pruis 0,5

Analyses moet u van uw verslaggever niet verwachten van het rapidschaak, want uw verslaggever had het enorm druk met snelschaken (en dan vooral met het behalen van gelukkige zeges). Maar ik zag wel Marco Baars na twee rondes hoofdschuddend rond lopen (twee nullen). Conclusie: een Russische muts in combinatie met een Feyenoord-sjaal is goed tegen de kou, maar leidt wel tot een koude start met het schaken (terwijl Marco als vrachtwagenchauffeur toch alles van koude starten zou moeten weten). Niet alleen in het snelschaak, maar ook in het rapidschaak waren er reglementaire nederlagen (waarbij Bram Boone al binnen de minuut in de fout ging tegen Jan Capello). En zo werden er wel meer potjes verloren door een claim (tsja, dat heb je met die amerikanisering en toenemende claimcultuur). Oftewel: ook in een gezelligheidstoernooi worden de regels gerespecteerd, passend binnen de filosofie van De Zwarte Dame, van “een serieuze schaakclub met de sfeer van een dorpsvereniging”.

Bij het snelschaken sprak voorzitter Van der Borgt de verwachting uit dat de kans reel was dat op de eerste en de laatste plaats “een Noorse trui” zou belanden. Hadden alle dertien spelers zo’n trui aan? Nee, alleen Wouter Bliek en Piet van Boven hadden zich (qua kledingkeuze) door Mart Smeets laten inspireren. En warempel: ze hielden zich aan de vooraf geuite verwachting: 1 resp. 13 was hun plek.

Ondanks dat het snelschaken was, vond Ton van Vliet toch nog de tijd tussendoor via de i-phone te scrabbelen. Hielp hem dat? Niet echt. Hij was wel de beste BSV-er met het snelschaken, eindigde namelijk net voor Piet Bruys en Alexander van ‘t Hoff. Gezien zijn rating speelde Alexander overigens een puik toernooi. Qua rating deed Gayan den Hollander het ook goed; toch zal hij na zijn prima resultaten van de afgelopen jaren op meer dan de 5e plaats hebben gehoopt.

Kon er iemand in het spoor van Wouter blijven? Eigenlijk niet. Peter van der Borgt bleef niet zonder geluk op anderhalf punt steken en Wilco Krijnsen en Eric Clarisse (die soms wel erg onconventioneel speelde) eindigden met 10 punten net in de dubbele cijfers. Marko Burger en Eric Dek sloten nog net boven de 50%, waarmee (voor het eerst sinds jaren) alle Kruiningers bij het snelschaken in het denkbeeldige linkerrijtje stonden (tenminste als het linkerrijtje net iets langer is dan het rechterrijtje).

Dit was de uitslag:

1. Bliek 13

2. van der Borgt 11,5

3. Krijnsen 10

4. Clarisse 10

5. den Hollander 8,5

6. Burger 7,5

7. Dek 7

8. Ros 5,5

9. van Vliet 5

10. Oosterlee 5

11. Bruys 4,5

12. van ‘t Hoff 3,5

13. van Boven 1

Hoe kom je met 13 spelers aan 13 punten? Simpel: iedereen had een bye en dat leverde een vol punt op.

Er deden twee oud-leden mee, Jerry Ros en Piet Bruys. Leuk ze weer te zien en ze deden zeker niet voor spek en bonen mee (of juist wel, want er waren geen prijzen, voor niemand niet). Uw verslaggever mocht zelfs erg blij zijn dat Jerry slechts een remise pakte (maar het kon nog erger, want Eric Dek en Gayan den Hollander lieten tegen de voorzitter zelfs een vol punt liggen).