Verslagen externe competitie

Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4

DZD C - Vlissingen A (2 - 2)

C-TEAM DOET ZICH ZELF TEKORT

Het C-team had voor het eerst een kansje op matchpunten tegen het overigens (qua rating) sterkere Vlissingen A. En het lukte om één matchpunt te behalen, maar dat hadden er twee kunnen zijn. Rob Oosterlee had het zwaar tegen Michiel Snoek. Toen Snoek hem vroeg of hij wat wilde drinken grapte Rob “doe maar iets sterks” om vervolgens toch maar serieus te blijven met een cola (Snoek zelf nam wel een jonge klare!). Het hielp allemaal niet: Rob verloor. Toen waren de andere partijen al uit of beslist.

Herman Schoonakker speelde een puike partij tegen Ruud Stroo. Herman stond vanaf de opening lekker en een tactisch grapje kon niet uitblijven (loper x pion d6 en Stroo mocht niet terug nemen vanwege torenverlies) en vervolgens kwam het volle punt. Bij Gayan den Hollander beslisten tussenzetjes na Gayans Pxg3 de partij. Tegenstander Van Son had eerst een hele goede (Pxc6), maar was daarna met Pxd5 (met aanval op de dame op e7) te gulzig, omdat Gayan ook een tussenzet had (De5 met aanval op de ongedekte toren op a1) en zo bleef Gayans paard op g3 in leven. Van Son kwam zelfs een toren en een stuk achter, maar had wel drie verbonden vrijpionnen als compensatie. Gayan gaf gewoon een stuk terug om die vrijpionnen de nek om te draaien en speelde zo zijn zege veilig.

Helaas was Bram Boone vergeten zichzelf te belonen en had in een door hem (en tegenstander Bram Baljeu) in sneltreintempo (waarom zij zo snel speelden, was me volstrekt onduidelijk) gespeelde partij niet voor de veilige remiseweg gekozen; een weg die gezien de totaal gewonnen stellingen bij Gayan en Herman logisch was. Overigens stond Bram (onze Bram) al binnen het kwartier drie pionnen achter, had er even later twee teruggewonnen en weer wat later de dames geruild met zicht op torenruil en een resterende eindspel met een pion minder maar ongelijke lopers en weer wat later stond Bram (ja, die van ons) zelfs een kwaliteit voor en weer wat later had Bram (die van hun) gewonnen. Tsja.

Vlissingen A

Oosterlee 1522 Snoek 1639 0 1

Boone 1519 Baljeu 1537 0 1

Den Hollander 1434 Van Son 1517 1 0

Schoonakker 1429 Stroo 1377 1 0

DZD B - DZD C (3 - 1)

DZD B

1525 DZD C 1485 3 1

Heijboer 1672 Tolhoek 1592 0,5 0,5

Krijnsen 1590 Den Hollander 1434 1 0

Oosterlee 1522 Schoonakker 1429 0,5 0,5

Pruis 1319 Saman   1 0

DZD C - Zierikzee A (0 - 4)

VERSLAG ZIERIKZEE SPREEKT VOOR ZICH

Uw verslaggever had zelf een moeilijke partij en wilde ook nog de andere 4 interne partijen volgen (niet helemaal gelukt), wilde het D-team volgen (redelijk gelukt) en het C-team (niet gelukt). Gelukkig lette Martin Krijger wel op en is zijn verslag een redelijk objectief verslag van een veegpartij van de Schouwenaren (of zijn het Duivelanders).

Zierikzee A

Tolhoek

Spiegels

Den Hollander

Vd Nieuwendijk

Schoonakker

Krijger

Schouten

Snethorst

Okay. Het was een grote nederlaag, maar met deze ratingverschillen was dat niet onlogisch.

De enige die mogelijk een heel of een half punt had kunnen scoren was Matthijs Schouten. Matthijs won een pion doordat Snethorsts paard op d7 niet én pion e5 én paard f6 kon dekken. Wat er daarna mis ging weet ik niet, maar met (waarschijnlijk) een aftrekaanval viel Snethorst met zijn loper Matthijs’ door een pion gedekte toren aan en Matthijs’ ongedekte loper. Matthijs koos ervoor de loper te geven en zijn toren te houden, maar dat was zeker niet de beste keus. Waarschijnlijk was het geven van de kwaliteit ook niet genoeg geweest voor een remise, maar de gedekte vrijpion en het gelijke aantal stukken had zeker kansen geboden. Ik denk dat de zwakke pion op b3 uiteindelijk verliezend zou zijn geweest voor Matthijs.

Maar DZD C weet nu hoe ZSC 1 zich voelt: het is een ontdekkingstocht om in een (op basis van de rating) te “hoge” klasse te spelen en die tocht is belangrijker dan het resultaat.