Verslagen externe competitie

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4

Souburg C - DZD B (0,5 - 3,5)

Marco Baars wint bij debuut in DZD B

Donderdag 30 november jl. moest het B team uit naar Souburg C. Na een reeks van nederlagen de laatste jaren te Souburg waren we extra gemotiveerd om een resultaat te halen.

Ton van Vliet, die speelde tegen Martin de Bock, kwam lekker uit de opening. Hij speelde op z’n Ton’s actief en scherp en kreeg met een toren op de open e-lijn, een actieve loper, paard in het centrum en een goed gepositioneerde dame veel overwicht. Waar zijn tegenstander had voorbereid om lang te rokeren, moest deze om van de open e-lijn te komen Ke8-d8 spelen. Na een goede combinatie, die uw verslaggever heeft gemist, kon Ton met een paardvork een toren winnen en vervolgens relatief snel de partij: 0-1, een goed begin!

In de tussentijd verloor Marco eerst een centrumpion (3x aangevallen en maar 2x verdedigd) en vervolgens een tweede pion. Hiermee stond hij tegen Wolfgang Reichpietsch theoretisch verloren. Zijn tegenstander echter zette al zijn pijlen op het winnen van een derde pion. Dit liet Marco graag toe om hiermee een alles of niets aanval te kunnen openen op de koning van zijn tegenstander. Met een zwarte pion op g3 en de koning van zijn tegenstander op g1 offerde Marco op de open h-lijn knap zijn toren op h1 met schaak. De koning moest verplicht slaan, waarna Marco’s dame op de h lijn schaak kon geven, waarbij zijn tegenstander op kon geven met de dreiging van Dh2 nogmaals schaak met een niet te verdedigen soort van ‘mat achter de paaltjes aanval’. Knap gedaan!

Met de belofte dat we het als team wel remise zouden houden groette uw verslaggever Ton die tevreden naar huis vertrok.

Wilco Krijnsen en Eric Dek hadden beiden op dat moment een nog remiseachtige stelling. Wilco had zijn favoriete opening met pion c6 – c5 op het bord gekregen tegen Walter Franse. Hij won uiteindelijk een pion die hij terug moest geven door een vorkje wat hij overzag, zo vertelde hij op de terugweg in de auto. Eric’s tegenstander Frans Baljeu gebruikte veel tijd en moest met nog 5 minuten op de klok tegen 20 minuten van Eric een binnendringende toren zien te weerstaan. E.e.a. leidde tot het verlies van een centrumpion van zwart. Wat vervolgens weer gaf dat beide spelers nog slechts 4 5 minuten tijd te gaan hadden. Na enkele mindere zetten van beiden in tijdnood, waarbij Frans overzag hoe hij een paard kon winnen, kon Eric door met zijn centrumpionnen op te stomen het derde punt van de avond toevoegen. Dit was het sein voor Wilco’s tegenstander om remise aan te bieden, zodat we tevreden met -3 de thuisreis naar Kruiningen konden maken.

Souburg C 1411 DZD B 1509 0,5 3,5

De Bock 1582 Van Vliet 1649 0 1

Franse 1502 Krijnsen 1590 0,5 0,5

Baljeu 1367 Dek 1572 0 1

Reichpietsch 1191 Baars 1226 0 1

DZD B - DZD C (3 - 1)

1525 DZD C 1485 3 1

Heijboer 1672 Tolhoek 1592 0,5 0,5

Krijnsen 1590 Den Hollander 1434 1 0

Oosterlee 1522 Schoonakker 1429 0,5 0,5

Pruis 1319 Saman   1 0

Middelburg B - DZD B (1 - 3)

DZD B - Vlissingen A (3 - 1)

DZD B BOEKT DEGELIJKE ZEGE

Van de wedstrijden van DZD 1 en DZD 2 wist het B-team dat een ratingoverschot niet automatisch betekent dat je wint. Welnu, op elk bord hadden de B-spelers wat meer ELO-punten dan hun tegenstrevers van Vlissingen A. Opletten geblazen dus.

Op twee borden leek tijdens de wedstrijd dat verschil in ELO echter al snel groter. Jan van Son wist stukverlies vanwege een lastige penning niet te vermijden, waardoor Wilco Krijnsen na anderhalf uur de figuurlijke zegebloemen in ontvangst kon nemen. Net daarvoor had Ton van Vliet al gewonnen tegen ons oud-lid Gerard de Pree. Ton kreeg een loper op d6 en dat in combinatie met een toren op de open d-lijn was dodelijk.

Marko Burger en Eric Dek waren toen nog bezig. Marko had zich na een enigszins moeizame openingsfase in een remiseachtige stelling gemanoeuvreerd. Eric Dek speelde op aanval, zoals altijd. Uw verslaggever meende te zien dat na e4-e5 (dreigt iets te winnen op h7) en het gedwongen g7-g6 Eric met Pe4 binnen kon komen op f6. Eric speelde evenwel f2-f4 wat ook niet slecht was. Toch bood Eric remise aan, direct nadat Marko dat deed. Beiden dachten dat de Vlissingers zouden weigeren, maar ze gingen er op in en zo was de 3-1 zege een feit.

1615 Vlissingen A 1572

Burger 1664 Snoek 1638 0,5 0,5